RUIS

Rukiinjyvä kuoritaan kevyesti ja sen jälkeen jauhetaan valssimyllyllä jauhoksi. Ruis eri muodoissaan on hyvin terveellistä ravintoa. Se sisältää hyvin paljon kuitua ja pitää vatsan pitkään kylläisen tuntuisena. Ruis sisältää myös runsaasti rautaa.

Jauhamamme rukiin voi jakaa kolmeen ryhmään jauhon karkeuden mukaan. Hienoimmiksi jauhetut Piirakkajauhot soveltuvat parhaiten ruisleivän alustukseen ja karjalanpiirakoiden kuoriin.

Karkea Ruisjauho sopii hieman karkeampana erinomaisesti leivän leivontaan.

Valikoimamme karkein Ruispuurojauho sopii ruispuuron ja ruismarjapuuron valmistamiseen.

Ruisrouhe ja Ruislese sopivat hyvin lisukkeeksi sämpylöihin niistä voi myös valmistaa puuroa. Ruisrouheen seassa ei ole lainkaan hienoa jauhoa.

OHRA

Ohrajauho on hienoksi jauhettua ohranjyvän ydinosaa, josta on hiottu kuoriaines pois. Ohrajauhosta valmistuu ohuita rieskoja ja muiden jauhojen kanssa käytettynä myös muita leivonnaisia.

Ohrasuurimot valmistetaan hiomalla jyvän kuoriaines pois. Kokonainen ohrasuurimo tai rikottu ohrasuurimo soveltuvat erityisen hyvin uunipuuroihin. Ohrasuurinmoita voi käyttää myös aterian lisäkkeenä riisin asemasta.

Ohrahiutale on herkullisen makuinen ja runsaskuituinen. Ohrahiutaleet antavat puuroihin, leivontaan ja ruoanlaittoon runsaasti makua ja rakennetta. Ohrapuuron hitaasti imeytyvät hiilihydraatit antavat mukavan kylläisyyden tunteen joka säilyy pitkään.

VEHNÄ

Vehnä jauhetaan valssimyllyillä. Näin vehnän jyvästä saadaan erotettua eri osat ja tästä syntyvät useat tuottet.

Puolikarkea vehnäjauho on yleisjauho joka sopii kaikkeen leivontaan ja ruuan laittoon. Jauhatukseltaan karkeampi Karkea vehnäjauho jauhetaan jyvän ydin osasta ja sopii erityisen hyvin osaksi kuohkeiden kakkujen leivontaan. Hiivaleipäjauho jauhetaan jyvän ytimen osasta, joka on lähinnä kuorikerrosta ja näin jauho saa hiukan tummemman sävyn. Hiivaleipäjauho sopii leipien ja muiden suolaisten leivontaan. Täysjyvävehnäjauho on jauhettu koko vehnän jyvästä ja sisältää myös kuoriaineksen. Erinomaisen leipoutuvuutensa vuoksi soveltuu sämpylöiden lisäksi myös muuhun leivontaan. Lese ja ensimmäisenä jauhatukseen tuleva vehnärouhelese ovat jyvän kuitupitoisinta kuoriosaa ja sopivat leivonnassa pieninä määrinä lisäämään leivonnaisten kuitupitoisuutta. Mannaryynit ovat vehnän ydin rakeita, josta syntyvät maistuvat puurot. Lettujauho on ohrajauhon 1/3 ja vehnäjauhon 2/3 valmis jauhoseos joka on omiaan lettutaikinan valmistukseen

KAURA

Kaikki kauratuotteemme ovat tuotettu luomuna sekä höyrytetty. Höyrytys lisää säilyvyyttä ja toimii samalla lyhyenä esikypsennyksenä. Kauralla on monia hyviä terveysvaikutuksia, ja se sisältää beeta-glukaania, joka päivittäin nautittuna edesauttaa normaalin kolesterolitason ylläpitämistä. Kuitupitoiset kauratuotteet edistävät vatsan toimintaa. Hyvin toimiva ruuansulatus puolestaan ylläpitää terveytä ja ehkäisee suolistosairauksia.

Kaurassa on mieto maku ja se on helppo yhdistää muihin ruoka-aineisiin. Kaurasta saa nopeasti lisäkeruuan ja sitä voi lisätä lähes minkä tahansa taikinan joukkoon. Leipätaikinaan voi sekoittaa kaurajauhoja tai kaurasuurimoita antamaan hyvää energiaa ja kuituja. Muffineissa kaurahiutaleet antavat rakennetta ja makua. Kaurahiutaleet sopivat jugurtin tai mehukeiton höysteeksi.

Kauratuotteita ovat: Kaurajauho, kaurahiutale, kaurasuurimo.

LETTUJAUHO

Lettujauhoseos sisältää 1/3 luomuohrajauhoa ja 2/3 luomuvehnäjauhoa. Ohrajauho antaa lettuihin makua ja väriä ja valmiilla jauhoseoksella syntyvät helposti maukkaat letut. Kokeile tarjoilla suolaisena esimerkiksi jauhelihatäytteellä tai makeana vaikka marjojen ja kermavaahdon kera. Jauhoseoksesta syntyy helposti myös maukas pannukakku.

NOKKOSLETTUJAUHO

Nokkoslettujauhoseos sisältää kotimaista kuivattua nokkosta. Nokkonen on villiyrtti, jonka lehtiä voidaan käyttää ruokana pinaatin tapaan.

SPELTTI-KAURA SÄMPYLÄJAUHO

Terveellisiä speltti-kaura sämpyläjauhoja voi käyttää lähes kuten vehnäjauhoja, suurin ero on maussa, speltti maistuu hiukan pähkinäiseltä. Jauhoseokseen on lisätty kaurahiutaleita antamaan makua ja pehmeää rakennetta sämpylöihin.

LUOMUSPELTTIHIUTALE

Speltti on maukas alkuperäisvilja, yksi ensimmäisistä ihmisen viljelykseen ottamista viljoista. Speltti sisältää runsaasti kuituja ja nykyvehnään verrattuna enemmän proteiinia ja se sopii monelle herkkävatsaiselle. Höyrytetyistä isoista spelttihiutaleista valmistat herkullisen puuron. Voit käyttää hiutaleita leivonnassa tuomassa makua tai lisätä mysleihin. Speltin maku on erinomainen, herkullinen ja ehkä hieman pähkinäinen.